Buurtpreventie

Katwijk

De buurtpreventie app

Whatsapp voor Frederiksoord

BuurtAlert Katwijk is een burgerinitiatief. Dit betekent dat deze is geïnitieerd en tot stand is gekomen door inwoners van Katwijk, maar met medewerking van politie en de gemeente Katwijk.

BuurtAlert Katwijk maakt gebruik van de gratis verkrijgbare “WhatsApp Messenger” applicatie die op vrijwel elke smartphone geïnstalleerd kan worden. Hoewel er verschillende commerciële preventie-app’s verkrijgbaar zijn zoals WABP, NextDoor en VeiligeBuurt, hebben wij voor WhatsApp Messenger gekozen omdat veel mensen hier al bekend mee zijn.

Het streven is om een gemeente dekkend WhatsApp-netwerk tot stand te brengen zodat een serieuze of urgente melding niet beperkt blijft tot één of enkele straten, maar snel en doeltreffend gedeeld kan worden met aangrenzende WhatsApp-groepen en desnoods heel Katwijk.

Om een dergelijk netwerk tot stand te brengen heeft de Gemeente Katwijk op dit moment 31 BuurtAlert groepen. Elke wijk of buurt waar BuurtAlert actief is, noemen we een buurtgroep. Elke buurtgroep heeft dus een eigen WhatsApp-groep waarin de deelnemers hun meldingen kunnen plaatsen. De samenwerkende buurtgroepen vormen gezamenlijk het BuurtAlert-netwerk.

Elke buurtgroep heeft minimaal 1 beheerder. De beheerders delen de meldingen vanuit hun buurtgroep met elkaar in een overkoepelende “beheerdersgroep” zodat een melding -indien nodig- snel en doeltreffend kan worden opgeschaald naar omliggende wijken of zelfs naar heel Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

BuurtAlert is “slapend” totdat zich iets in uw buurt of een omliggende buurt voordoet. We streven ernaar dat de buurtgroepen zo stil mogelijk zijn en uitsluitend worden gebruikt voor urgente meldingen.

Het doen van een melding dient altijd volgens de SAAR methode te gebeuren. Dit is een stappenplan dat is opgesteld in overleg met de politie.

Om de inzet van de BuurtAlert zo doeltreffend mogelijk te maken is er een aantal “spelregels” en afspraken opgesteld die hier worden toegelicht.

Het succes van BuurtAlert Katwijk wordt uiteindelijk bepaald door alle deelnemers van alle buurtgroepen. Zij vormen tenslotte de ogen en oren van de buurt.
(Bron : Buurtalert Katwijk)

De spelregels vind u hier. (link naar Buurtalert Katwijk)


Meld je aan bij de Buurtpreventie app

bpv.png

Of klik hier als je de site via je mobiel bezoekt.